Proč všichni tolik trpíme nedostatkem hořčíku?

dreaming_dreamstime_l_12383346.jpg

Známky nedostatku hořčíku jsou všude, pokud víme, čemu věnovat pozornost. Avšak tyto příznaky jsou tak běžné, že si jich většinou ani nevšimneme. Dokonce i lékaři si stěží uvědomí, že naše zdravotní problémy souvisí hlavně s nedostatkem hořčíku.

Zdá se, že každý člověk, s nímž přicházíme do styku, větší či menší mírou trpí na nedostatek hořčíku, včetně nás samotných! A je jedno, zda-li se potýkáme se zdravotními problémy častěji nebo jen občas.

Co je přesně hořčík?

Hořčík je život.

Je to čtvrtý nejhojnější minerál v lidském těle, hned vedle síry (která je stejně důležité).

Vedle toho, že je hořčík minerálem, je rovněž elektrolytem. "Sportovní nápoje" tvrdí, že obsahují elektrolyty, jako je hořčík, draslík a sodík, protože tyto důležité živiny vylučujeme potem v průběhu cvičení. Jejich nedostatek je to, co vede k problémům, kterým sportovci běžně čelí, jako jsou svalové křeče. Avšak elektrolyty (zejména hořčík) mají mnohem širší využití, než-li jen ošetření a prevence svalových křečí.

Pro začátek, elektrolyty zodpovídají za všechny elektrické aktivity mozku (a tím i vodivost) v těle. Bez elektrolytů, jako je hořčík, by se svaly nenapínaly ani neuvolňovaly, srdce by netepalo a mozek by nepřijímal žádné signály. V podstatě bychom bez hořčíku nemohli zůstat naživu. S nedostatkem hořčíku začneme ztrácet energii a vodivost, která nás udržuje v chodu. Technicky vzato, jakmile jej máme pomálu, pomalu začneme umírat, každým dnem nás tělo začne bolet čím dál tím víc a rok od roku se začneme cítit hůře a hůře.

Hořčík je jedním z činitelů více než tří-set reakcí v těle, které jsou nezbytné pro přenos nervových impulsů, regulaci teploty, detoxikaci jater a tvorbu kostí a zubů. Avšak hlavní roli hraje zejména v oblasti kardiovaskulárního zdraví. Hořčík sám může plnit roli mnoha běžných srdečních léků - zabraňuje tvorbě krevních sraženin, ředí krev, blokuje přemíru vápníku a uvolňuje krevní cévy (Pelton, 2001).

Jaké jsou tedy ony běžné příznaky nedostatku hořčíku?

  • Zácpa
  • Vysoký krevní tlak (hypertenze)
  • Neklid a napětí
  • Skleslost
  • Nespavost
  • Náladové výkyvy
  • Letargie a únava
  • Zhoršení paměti, schopnosti uvažovat a soustředit se
  • Poruchy spánku
  • Svalové křeče a třes
  • Chronická bolest v zádech
  • Bolesti hlavy
  • Migrény
  • Svalové bolesti
  • Zánět šlach
  • Hněv a agresivní výlevy
  • ADHD
  • Úzkostné poruchy, jako je OCD

Cokoliv, co nás vede k napětí a podrážděnosti, by mohlo být způsobeno nedostatkem hořčíku. Pokud nemůžeme odpočívat nebo se nemůžeme zastavit - mysleme na hořčík. Mnoho zdravotních obtíží, zvláště těch chronických, může být propojeno s nedostatkem tohoto zásadního minerálu. Už jen z toho důvodu, že chronické onemocnění vytváří stres a stres vyčerpává zásoby hořčíku. Níže jsou uvedeny podmínky zdravotního stavu, které by mohly souviset s nedostatkem hořčíku:

  • Chronický únavový syndrom
  • Adrenální únava
  • Fibromyalgie
  • Srdeční choroba
  • Fibrilace síní
  • Bušení srdce
  • Osteoporóza (ano, hořčík je mnohem důležitější než vápník pro zdravé kosti!)
  • Diabetes
  • Náhlá smrt u pacientů se srdečním selháním
  • Ledvinové kameny

Stejně tak pacienti s diagnózou deprese, epilepsie, diabetes mellitus, třes, Parkinsonismus, arytmie, poruchy krevního oběhu (mrtvice, infarkt, arterioskleróza), hypertenze, migrény, Hortonův syndrom, křeče, poruchy neuro-vegetativní, bolesti břicha, osteoporóza, astma, poruchy pramenící ze stresu, hučení v uších, ataxie, zmatenost, preeklampsie a slabosti mohou v jádru trpět následky nedostatku hořčíku.

 - Časopis americké vysoké školy nutriční (Journal of the American College of Nutrition)

Překvapivě uvedený článek výše zmiňuje i poruchy neuro-vegetativní jako možné důsledky nedostatku hořčíku. To by zahrnovalo i kómata, když se zamyslíme. Jak víme, produkce stresového hormonu vyžaduje vysokou hladinu hořčíku, proto mohou stresující zážitky rychle vést až k úplnému vyčerpání zásob hořčíku. Je tedy možné, že vyčerpání hořčíkových zásob sehrává výraznou roli i v tom, proč často jde lidské tělo do kómatu po traumatické nehodě či úrazu? Jak jsme zmínili výše, hořčík je elektrolyt zodpovídající za mozkové signály a vodivost. Takže bez hořčíku nemohou lidé v kómatu přijít zpátky k sobě. Dále, mnoho lidí s cukrovkou také upadají do diabetického kómatu. Diabetes je rovněž uveden jako další možný důsledek nedostatku hořčíku. Je možné, že i v tomto případě sehrává hořčík obdobnou roli? Můžeme se akorát nad tím zamyslet a zkusit tuto oblast prozkoumat hlouběji.

Proč nejsou lékaři schopní zjistit nedostatek hořčíku z testů?

Bohužel, zatím konvenční medicína nereagovala na šíři výzkumů o nedostatku hořčíku. Jedním z důvodů je i způsob zjišťování onoho nedostatku, a to pomocí krevních testů. Krevní testy však neposkytují žádné informace o hořčíku, neboť lidské tělo velmi pevně reguluje hladinu hořčíku v krvi.

V případě, že hořčíku v krvi klesne byť jen trochu, okamžitě to způsobí infarkt. Takže aby se tomu zabránilo, tělo raději ochudí všechny buňky, tkáně a kosti o hořčík, aby jeho hladina v krevní řečišti zůstala konstantní.

Navíc 99% hořčíku v těle je uloženo v buňkách, zatímco v krevní řečišti se nachází pouze 1%. Z tohoto hlediska je jasné, že z krevního obrazu nelze vyčíst, jak na tom ve skutečnosti jsme s hořčíkem.

Proč tedy tolik trpíme nedostatkem hořčíku?

Když to vezmeme ve zkratce, tak za prvé, naše potraviny nás spíše toxicky zanáší než vyživují. Rafinované, zpracované potraviny jsou zbavené minerálů, vitamínů a vlákniny. Jedná se o potraviny bez živin, protože ve skutečnosti nás okrádají o hořčík, jen aby mohly být stráveny.

Za druhé, jsme čím dál tím více ve stresu. Naše motory běží na plné obrátky, jen abychom udrželi krok s naším životním stylem, což nás v konečném důsledku zcela vyšťavuje.

Za třetí, jíme více cukru, než kdykoli předtím. Cukr je snad nejhorší pachatel ze všech rafinovaných potravin. Za každou molekuly cukru, kterou skonzumujeme, naše tělo využije 54 molekul hořčíku jen k jejímu zpracování.

Za čtvrté, nízké hladiny minerálů v půdě díky celkovému znečištění a užívání pesticidů spolu s moderní zemědělskou technologií postupně vyčerpávají přirozené zdroje hořčíku.

A v konečné řadě, hořčík je spotřebováván mnohými farmaceutickými léky a sloučeninami estrogenu, jako je například hormonální antikoncepce, antibiotika, kortikoidy, prednison a léky na krevní tlak (Příručka o drogově-indukovaném vyčerpání živin, Pelton, 2001). Diuretika v kávě a čaji (kofein/tein) také zvýšují vylučování hořčíku. Mimochodem flourid též konkuruje hořčíku co se týče absorpční vlastnosti.

Jakým způsobem si můžeme doplnit hořčík?

  1. Konzumací potravin bohatých na hořčík, pěstované ekologickým způsobem. Například celozrnné obiloviny, zrniny, semena (slunečnicová, dýňová, sezamová, mandle), luštěniny, špenát, zelí, brokolice, datle, banány, švestky, hořká čokoláda atp.
  2. Užíváním snadno vstřebatelného iontového hořčíkového nápoje s vyváženým pH, např. Magnesium.
  3. Nanášením oleje s vysokým obsahem hořčíku přímo na kůži.
  4. Koupáním se v lázni bohaté na Glauberovu hořkou sůl (Epsomská sůl), což poskytne nejen hořčík, ale i síru pro játra.

Zdroj: http://www.collective-evolution.com/2015/03/25/why-were-all-deficient-in-magnesium-the-many-signs-what-to-do/