O barevných odchylkách Neera sirupu

Náš přírodní stromový sirup Neera se může barevně lišit od odstínů světle hnědé až po tmavě hnědé.

Míza ze stromů je tekutá, a tak je potřeba ji zahustit. 55 litrů mízy se zkoncentruje do 1 litru sirupu. Míza obsahuje 2-3% cukru, zatímco sirup již 67%.

Tradičně se voda z javorové mízy odpařuje vařením. Avšak při dnešní výrobě javorového sirupu velká část vody se odstraňuje pomocí reverzní osmózy, poté je míza vařena ve vypařovacích kotlech do té doby, dokud obsah cukru dosáhne 67%. Tento šetrnější proces dal javorovému sirupu světlejší barvu.

Výroba palmového cukru není tak moderní, jako výroba javorového sirupu. Technologie reverzní osmózy se k výrobě palmového sirupu nevyužívá.

Během období sucha se palmová míza částečně suší pod slunečními paprsky, během období dešťů se musí vařit již od začátku. Vařením je cukr tmavší a má větší tendenci se karamelizovat. Barva palmového cukru se rovněž liší v závislosti na oblasti, kde palmy rostou.

Barevný odstín nemá žádný vliv na obsah minerálů nebo cukernatost sirupu. Cukernatost je vždy mezi 66 a 67°Bx. Rozdíl je jen ve vnímání, jelikož cukr je méně povařen a karamelizován, proto jej můžeme vnímat jako méně cukernatý a světlejší. Světlejší sirup není ani lepší, ani horší než tmavší sirup.

Zaručujeme, že obsah sirupu je vždy stejný. Naše Neera sestává pouze 100% stromové mízy, která je zkoncentrována do sirupu. Nicméně barva sirupu závisí na mnoha přírodních vlivech, čímž nemůžeme zaručit stálost barvy sirupu.

odstiny.png

Čtyři odstíny palmového sirupu


kusy_javor.png

Kusy palmového cukru                    Javorový sirup


Moderní výroba javorového sirupu v Kanadě

miza.jpg Obrázek mízy vytékající z javorového stromu.
Míza z palmy vypadá stejně jako kokosová voda.

sber_javoru.png

Sběr mízy pomocí hadic                                                       Míza je do nádrže čerpána pomocí čerpací pumpy


sber_javoru2.png

Stroj pro reverzní osmózu                                                    Odpařovací kotel


Naše výroba palmového cukru v Indonésii

plantaze.png

Plantáže na Jávě


sber_farmari.png

Sběr mízy                                                  Naši farmáři


vyparovani_vlevani.png

Odpařování vody                                         Vlévání sirupu do formiček


puris.jpg

Puris AG, Chriesistrasse 1, CH 6353 Weggis

Tel.: +41 41 552 02 71, fax: +41 41 552 02 72

www.puris.ch, info@puris.ch