Test závislosti

Tímto jednoduchým testem si můžete sami ověřit, zda-li nejste ve stádiu závislosti na jídle. Případně za jídlo si můžete dosadit cokoli, o čem byste si mysleli, že jste na tom závislí.

  1. Cítil/a jste během posledních 12 měsíců neodolatelnou touhu jíst?
  2. Nedokázal/a jste se ve vztahu k jídlu ovládat?
  3. Cítil/a jste někdy potřebu svou konzumaci jídla snížit?
  4. Dráždila Vás někdy kritika vašeho jídla?
  5. Měl/a jste kvůli jídlu pocity viny?
  6. Jedl/a jste někdy po ránu, abyste se probral/a?
  7. Když nepřijímáte potravu, objeví se abstinenční příznaky (např. třes po ránu)?
  8. Zvyšujete postupně porce jídla?
  9. Zanedbáváte svou práci, rodinu, přátele, nebo své záliby a zájmy kvůli jídlu?
  10. Konzumoval/a jste jídlo, i když Vám činilo obtíže?

Vyhodnocení:

  • 8-10 kladných odpovědí - vysoká míra pravděpodobnosti, že jste na jídle závislí, vyhledejte prosím odbornou pomoc.
  • 5-7 kladných odpovědí - vysoká pravděpodobnost tvorby závislosti, nejvyšší čas s tímto předmětem pracovat.
  • 2-4 kladné odpovědi - zde je potenciál pro vytvoření závislosti, proto buďte bdělí, co se týká předmětu závislosti na jídle.
  • 1 kladná odpověď - závislost s největší pravděpodobností nehrozí.

A teď jak s tou závislostí naložit?

Chceme-li aktivně s touto problematikou pracovat, ideální by bylo, nenechat si toto břímě jen pro sebe a vyhledat pomoc a podporu, ať už je to od blízkého člověka, kterému důvěřuji, nebo případně od odborníka, kterému též důvěřuji a cítím se s ním bezpečně. Lidská blízkost a propojení leckdy hraje jednu z nejdůležitějších rolí, jak v zotavovacím procesu, tak v našem životě jako takovém.

Dobré je též si položit pomocné otázky k plnému zvědomění dané problematiky, např.:

  • To, na čem jsem závislý/á, mi do mého života něco přidává nebo naopak něco ubírá?
  • Co je to, čemu ve svém bdělém životě dávám pozornost, a co to v mém životě vytváří?

Je dobré si uvědomit před čím vlastně se snažíme podvědomě uniknout a co tuto reakci, která vede k rizikovému chování, spouští. Máme-li podporu a cítíme-li vůli řetězec úniku a závislosti přerušit, pak můžeme přikročit k tomu, že se ponoříme do těch nepříjemných pocitů, které tento řetězec spouštějí. Rozhodneme se s těmito pocity být tak dlouho, dokud jim nepřestaneme klást odpor a konečně je přijmeme jako naší součást. Tento proces může podpořit i samotné projití detoxikační kúrou, je-li pro náš fyzický stav správně nastavená.

Dalším krokem je změna našeho dosavadního životního stylu v souladu s tím, co jsme si uvědomili. Např. spouští-li únikovou reakci stres, buď si najdeme jiný "zdravější" způsob vypořádání se stresem nebo změníme svůj život natolik, aby se takový stres znovu nevytvářel. V základě to znamená pracovat s tím, čemu se vlastně snažíme vyhnout. Samotná zavislost a rizikové chování je v tomto případě jen symptomem psychické nepohody.

Ve chvíli, kdy cítíme nutkání, můžeme si zkusit zahrát hru "rychlého převíjení vpřed" do bodu, kdy se po konzumaci látky či předmětu, na kterém jsme závislí, dostáváme do těch nepříjemných pocitů zklamání, vyčerpání, nízké sebe-hodnoty, selhání a hanby apod. Tuto nepříjemnou vzpomínku můžeme využít na uhašení našeho nutkavého rizikového chování.

Další možností je zbavit se přístupu k látce či předmětu, na němž jsme závislí, přesvědčit svou mysl nebo alespoň představit si, že tento konkrétní typ rizikového chování neexistuje. V tomto případě jsme nuceni hledat jiná řešení, kam směřovat naši energii a naši pozornost, tedy opět příležitost na nalezení "zdravějšího" typu chování. Můžeme si to představit i jako velký nával energie, kterou můžeme přesměrovat k něčemu kreativnějšímu, což nás nakonec taky uspokojí, ovšem jiným způsobem a s jinou kvalitou.

V neposlední řadě je dobré začít žít život tak, abychom si zvýšili svou úctu k sobě, v podstatě začít se k sobě samému chovat s velkou ohleduplností, starostlivostí a péčí. Znamená to i jednat v souladu s hodnotami, kterým skutečně věřím, dělat to, co mě baví, co mi přináší radost, na co mohu být hrdý/á, co mě vnitřně uspokojuje a naplňuje, být s lidmi, mezi nimiž se cítím dobře a respektován/a, pomáhat ostatním, začít cvičit, meditovat, poslouchat hudbu, která mě inspiruje a nabíjí k životu atd.

Kdybyste měli jakékoli podněty, otázky či komentáře, obraťte se na nás telefonicky či po emailu.

Hodně štěstí a síly přeji!

Hana Homsi

holistický terapeut a průvodce životem