Všestranné využití organického panenského kokosového oleje

coconut_oil.jpg

Kokosový olej obsahuje poměrně vysoké procento kyseliny laurové, což je účinná látka, známá především pro svoje antibakteriální účinky. Je známým faktem, že pomáhá léčit opary, herpes, vřídky, akné a bradavice. Přirozeně se nachází i v mateřském mléce. Obsahuje vysokou dávku vitamínu E, který je proslulý antimikrobiálními a antibakteriálními vlastnostmi, a proto pomáhá při infekcích močových cest a kvasinkových nemocích. Proto se vyžívá téměř všude, například:


Jako olej na obličej

Pro citlivou pleť a pleť se sklonem k alergiím je kokosový olej skvělou alternativou. Vždy ho aplikujte na ještě vlhkou pleť, aby olej uzamknul v pleti vlhkost a nezanechal mastný film.


Na akné

Ačkoliv se to bude zdát jako šílenost, odhoďte předsudky stranou. Díky antibakteriálním vlastnostem se popere s infekcemi, které způsobují akné, zmírní zánět a zároveň předchází vzniku nevzhledných jizviček po akné. Na rozdíl od komerčních produktů proti pupínkům je kokosový olej zcela přírodní a bez chemikálií. Pro zlepšení imunitního systému a celkového zdravotního stavu si dejte 2-5 lžic kokosového oleje denně. Pomáhá totiž také zrychlit metabolismus, což v důsledku vede ke zklidnění hormonů. Aplikujte ho ale také jako vnější péči. Při prvním použití na postižených oblastech se může akné zhoršit. Je to důsledek toho, že olej rozevře póry do hloubky a vytáhne všechny nečistoty. Nicméně do týdne či do čtrnácti dnů by měly problémy odeznít. Aplikujte ho raději především lokálně, než celoplošně.


Jako odličovač

Kokosový olej si poradí i s vaší nejmodernější řasenkou a trendy očními stíny. Během jednoho kroku odstraníte z pleti všechny nečistoty, které se na pokožce za celý den nahromadily a zároveň pleť nezbavíte jejího přirozeného ochranného filmu.


Jako pasta na zuby

Nedávné studie potvrdily, že látky obsažené v kokosovém oleji zabíjejí bakterie streptokoka, a také zabraňují tvorbě zubních kazů a aftů v ústech.


Jako balzám na rty

Pokud vám nevadí jeho chuť a výrazná vůně, směle do toho! Esenciální mastné kyseliny vytvoří na povrchu ochrannou vrstvu a uzamknou vlhkost.


Jako deodorant

Ačkoliv má skutečně antibakteriální vlastnosti, sám o sobě není tak silný, jako běžné deodoranty, a tak je spíše vhodný jako přísada do přírodních deodorantů.


Jako maska na vlasy

Kokosový olej rozehřejte na příjemnou teplotu a vmasírujte ho do vlhkých vlasů. Zabalte ručníkem a nechte působit co nejdéle. Můžete ho použít i jako noční péči a nechat zábal působit přes noc. Ráno ale vstaňte o něco dřív než obvykle, abyste ho mohli důkladně vymýt šamponem. Díky svojí velmi malé molekulární struktuře proniká do vlasových folikulů a hydratuje tak vlasy do větší hloubky, než ostatní oleje.


Jako tělový olej

Platí u toho stejné pravidlo, jako u jiných olejů: aplikace by měla probíhat vždy po koupeli na ještě vlhkou pokožku.


Na peeling

Smíchejte štědrou dávku s mořskou solí a masírujte celé tělo.


Na masáže

Používají ho profesionální maséři k uvolnění zatuhlých svalů a při aromateraputických masážích.


Jako krém na holení

V tomto případě platí, že méně není více. Bohatou dávku nerozehřátého oleje vmasírujte do pokožky. Žiletka by měla po noze doslova klouzat, proto si raději dejte při holení pozor.


Na jídlo

Dopřejte si ho tam, kde byste použili běžný olej či máslo. Díky vysokému obsahu tzv. středně dlouhých trygliceridů, je velmi stabilní a odolný vůči vyšším teplotám. Proto kokosový olej snese větší teplotu bez přepalování a je vhodný na pečení a smažení.

Zdroj: http://www.invogue.cz/beauty/beauty-vychytavky/jak-spravne-pouzivat-kokosovy-olej